Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Tillgänglighetsdatabasen

TD är en databas i Sverige som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen. Det handlar om allt från fiskeplats, slott och hotell till vårdcentral och bibliotek.

TD skapar nya förutsättningar 

TD sprider kunskap om att små åtgärder kan skapa tillgängliga miljöer. Vid större insatser och ombyggnationer måste kommuner såväl som företag reflektera över tillgänglighet vid byte av lokaler och upphandlingar av olika slag. Bristande tillgänglighet innebär diskriminering. Arbete med tillgänglighet leder till ökad hälsa, demokrati och delaktighet för invånarna. TD bidrar till att skapa stora mänskliga och ekonomiska vinster.

TD ger nytta för:

Invånaren och besökaren
- Valmöjlighet inför besök
- Förberedelse inför besök

Offentlig sektor
- Förutsättningar att ge service till alla (ökad mångfald)
- Verktyg för att identifiera fysiska hinder och följa diskrimineringslagen samt plan- och bygglagen

Näringsliv
- Fler kunder och ökad omsättning
- Stärkt varumärke

Fastighetsägare
- Verktyg för att identifiera fysiska hinder och följa lagstiftningen

Politiker och beslutsfattare
- TD-uppföljningsrapporter kan efter analysering av sakkunnig användas som underlag till åtgärder

TD:s bakgrund

TD är ursprungligen framtagen 2005 av Västra Götalandsregionen, Turistrådet Västsverige (tidigare Västsvenska Turistrådet), den samlade funktionshindersrörelsen i Västsverige i samverkan med företag och kommuner i Västra Götaland. Arvsfonden har genom sitt ekonomiska stöd möjliggjort TD:s utveckling. I detta arbete har såväl regionala som nationella funktionshindersorganisationer deltagit.

Senast uppdaterad: 2024-02-15 13:05